Novice

Maja in junija 2016 smo v okviru mednarodnega projekta Homo Europeanus v Sloveniji izvedli kampanjo na temo prihodnosti Evrope in aktivnega državljanstva, v sklopu katere smo razpisali mladinski pesniški natečaj in zbirali odgovore posameznikov različnih starostnih skupin na kratek vprašalnik (o pomenu Evrope, o vlogi aktivnega državljana in o tem, v kakšni Evropi bi radi živeli v prihodnosti). Nagrajene pesmi in izbor mnenj na razpisano tematiko bo kmalu izšel v knjižici, ki je v pripravi.
Nagrajenci mladinskega pesniškega natečaja »Evropa mojih sanj« so Nikolaj Horvat (Gimnazija Murska Sobota), Neža Kavčič (Gimnazija Jesenice), Neža Nina Šantej (Gimnazija Vič) in Alma Zupan (Gimnazija Poljane). Njihove pesmi so izvirne, razmišljujoče in odsevajo njihov osebni odnos do obravnavane teme, svojevrstno družbeno zavzetost ali budnost, ki je pohvalna.

Podelitev priznanj in nagrad je potekala konec junija v Ljubljani, vzdušje je bilo sproščeno in veselo. Spregovorili smo tudi o mednarodnem projektu Homo Europeanus, o šolskem sistemu v Sloveniji in o programu Erasmus⁺ oziroma o možnostih izobraževanja in usposabljanja v okviru tega programa Evropske unije. Poleg priznanja so prejeli naslednje nagrade:
– knjigo Patricka Ouředníka Evropeana, Kratka zgodovina 20. stoletja (ZAK),
– knjigo Shauna Tana Izgubljena stvar (Založba eBesede – za donacijo se zahvaljujemo Jožetu Pianu),
– vstopnico za razstavo fotografij Geneza (Sebastião Salgado), ki je v Mestnem muzeju Ljubljana in Galeriji Jakopič ter
– informativna gradiva o EU za mlade (za sodelovanje se zahvaljujemo Mitu Žnidarku iz Hiše EU v Ljubljani).